Ventetid på hjælpemidler eksploderet: Kurt fra Hørning har ventet 9 måneder på svar

For Kurt Rasmussen betyder det alt, at han har sin elscooter, så han stadig kan lufte sin hund Gismo. Pegasus Elscooter (Foto: PR)
dato

Over de seneste ti år er ventetiden hos kommunen på tilskud til handicapbil vokset 28 procent. Også for elscootere er den strøget til himmels, og flere risikerer at miste kommunens tilskud ved selv at lægge ud. 

På ti år er ventetiden på afgørelse om tilskud til handicapbil i kommunerne steget med 28 procent, og det tager nu i gennemsnit 41 uger, selvom antallet af ansøgninger i perioden faktisk er faldet også med cirka 28 procent.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Der føres ikke statistik over ventetiden på samtlige hjælpemidler og ’forbrugsgoder’, som elscootere eksempelvis hører ind under, men også kan ventetiden være lang. Kurt Rasmussen fra Hørning i Skanderborg Kommune har ventet på svar fra kommunen siden august og venter stadig. 

– Jeg kan ikke undvære en elscooter. Jeg har brug for den, både hvis jeg skal ned at handle, eller når jeg lufter hunden. Hvis ikke jeg har den, kommer jeg aldrig ud af huset, fortæller Kurt Rasmussen, der sandsynligvis kan se frem mod at skulle vente en del uger endnu.

 I Skanderborg Kommune er sagsbehandlingstiden på handicapbil 86 uger – altså over halvandet år og over dobbelt så meget som landsgennemsnittet på 41 uger. Selvom der ikke laves opgørelser over sagsbehandlingstiden for elscootere, vurderes det at være på omtrent samme niveau hos Pegasus Elscooter, der forhandler elscootere over hele landet.

Risikerer at miste mulighed for tilskud
Ifølge forhandleren får den lange ventetid flere til at investere selv og så søge det økonomiske tilskud hos kommunen efterfølgende, hvilket dog resulterer i afslag, for tilskuddet kan ikke fås, hvis man selv har lagt ud.

– Vi har godt samarbejde med mange af landets kommuner, men ventetiden er simpelthen alt for lang i mange tilfælde – ofte omkring et år, og behovet hos borgeren er jo typisk akut. Den lange ventetid strider også imod kommunernes målsætning om at holde borgerne længst muligt i eget hjem, siger Peter Blom, der er direktør hos Pegasus Elscooter, hvor han har lavet et tiltag for at hjælpe borgerne ud at køre i ventetiden:

– Søger man tilskud hos kommunen til en elscooter, skal man virkelig være opmærksom på, at man ikke kan få det, hvis man allerede har været ude at investere i en selv. Det fungerer altså ikke bagudrettet. Derfor har vi gjort det muligt at leje en elscooter i mellemtiden, for det har nemlig ingen indflydelse på kommunens afgørelse, forklarer Peter Blom.

Jeg kan jo ikke sidde herhjemme i halvandet år
65-årige Kurt Rasmussen har været afhængig af en elscooter for at komme rundt de seneste år grundet senfølger af corona, der ramte ham i 2020, hvor han var indlagt i 74 dage på intensiv afdeling og lå i respirator.

Efter at have arbejdet som handicapchauffør for udfordrede børn, fik han anerkendt coronaen som en arbejdsskade med mengrad 46. I dag er han førtidspensioneret, og han er glad for at have muligheden for at leje en elscooter.

–  Det er en del penge, man kan få i tilskud, måske 10.000 kroner, så det vil jeg jo gerne have, men jeg kan jo ikke sidde herhjemme i halvandet år og vente. Derfor er jeg enormt glad for, at jeg kan leje min elscooter i mellemtiden, siger Kurt Rasmussen og fortsætter:

– Jeg hoster meget som en naturlig senfølge, og i starten blev jeg forpustet bare af at tale – det kan jeg heldigvis meget bedre nu – og min hukommelse og koncentration er desværre også meget påvirket. Min gang er generelt besværet, men jeg kan godt gå lidt også op ad trapper, men så er jeg også færdig bagefter. 

Pegasus Elscooter er en landsdækkende specialist i elscootere, der tilbyder både direkte salg, finansiering, leje og service. Vi kommer ud til brugere i hele landet med både vores salgs- og servicebusser. Læs mere på:www.pegasus-elscooter.dkHos Pegasus Elscooter opfordrer man borgerne til at leje en elscooter, mens de venter på afgørelse om tilskud fra kommunen. (Foto: Pegasus Elscooter)
Kilde: Pegasus Elscooter
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.